Quines fruites i verdures de temporada hi ha, ara?

Segur que alguna vegada has sentit queixar-se a algú de que els tomàquets que compra no tenen gust de res i són una puta merda. Això, que no és pas mentida, es deu a que com que tenim uns collons que no ens caben als pantalons, ho comprem tot al súper, i ja se sap, “allà sempre hi ha de tot”. Doncs mira, els tomàquets que compres al febrer s’han parit a milers de quilòmetres d’aquí, i a saber de quina manera, així que no vulguis miracles, tu tampoc. Si els compréssin QUAN, COM i DE ON toca, tindrien millor gust.

Lo còmode no compensa, collons! Informa’t de les coses, que a ple segle XXI no costa gaire! Mira, et deixo un cony de llista imprescindible perquè sàpigues quines són les fruites i verdures de temporada. També t’he preparat una llista per que sàpigues què pots comprar i en quin moment. Que és lo mateix que he dit, però ho he repetit en plan professional per si ets curtet.

Però abans anem pels motius. Perquè un ha de comprar aliments de temporada…

1) Perquè si menges aliments de temporada, estalvies.

Aquesta la primera per que sé que és el que acabes mirant, puto garrepa. I sí, menjar coses que no són de temporada és car. La millor relació qualitat/preu la trobaràs sempre als productes de temporada. Pensa també en la merda aquella de la oferta i la demanda. Com menys n’hi ha, més car és. Busca si no em creus mig quilet de cireres al mes de gener. Costen dos ronyons, si ho compares amb les cireres de juny o juliol. A l’estiu veuràs que només en costen un, de ronyó. Això també passa amb les drogues. Però per desgràcia no cal que t’ho expliqui.

2) Menjar fruites i verdures de temporada és més bo i més sa.

La qualitat no pot ser mai la mateixa, per l’amor de Déu. Encara que els hivernacles d’avui en dia siguin la polla en bicicleta, les fruites i verdures de temporada tindràn sempre millor aroma i sabor, i conservaràn la seva textura natural. I són acabades de collir, que també és important. En canvi, les fruites i verdures de fora de temporada hauràn passat per càmeres frigorífiques en algún moment abans d’arribar al supermercat perquè no s’oxidin. I això és una putada, perquè… coi, a tu t’agradaria estar en una nevera? Doncs a les mandarines tampoc! I a més, s’acostumen a collir una xic verdes per que acabin de madurar un cop collides. Ja em diràs tu si pot ser bo o no això.

Ojo, que ara no vull semblar una jipi dels collons. Però la natura és sàvia, i ens dona el que més convé a cada estació de l’any. Si convingués menjar escaroles al juliol, n’hi hauria. Però no, no n’hi ha. Hi ha síndries, que vénen més de gust.

Mira si no algunes de les receptes que t’he parit aquí. Et quedaràn més bones si fas servir fruites i verdures de temporada.

Calendari de fruites i verdures temporada

Taniré preparant més llistes, per que tots els aliments, igual que les receptes, ténen temporades. De moment he començat per les fruites, verdures i hortalisses. Per allò de menjar més sa.

  • Fruites i verdures per tot l’any.
  • Fruites i verdures d’hivern.
  • Fruites i verdures de primavera.
  • Fruites i verdures d’estiu.
  • Fruites i verdures de tardor.

Sempre al dia del que passa a ca la iaia

Produeixes, elabores o promous productes agroecològics de proximitat?

Quines fruites i verdures de temporada hi ha, ara?

La botiga de la iaia es renova i a partir de la tardor presenta una nova experiència de consum agroecològic genuïna i a l’abast de totes.